Fem matdestinationer du inte får missa i Paris

Staden av smultronställen, krypin och trendsäkra pärlor – Paris har det mesta i matväg. Med allt från spännande konstellationer på tallriken till unika atmosfärer har vi listat våra fem favoritställen att besöka för mat och dryck i den franska huvudstaden. Vare sig du är ute efter bohemiskt eklektiskt eller högklassig service finns något för alla smaker.

Les Philosophes

28 Rue Vieille du Temple, 75004 Paris

Behöver du ett opretentiöst, prisvärt och lokalt fynd att äta frukost eller lunch på kan vi med hela våra hjärtan rekommendera Les Philosophes invid Hôtel de Ville. Cafét, som har servering runt båda hörnen, är perfekt för people-spotting. Här bland de smalare gränderna ligger nämligen en många olika typer av butiker som Karl Lagerfeldt, vintagebutiker, dansk design och maskeradbutiker, vilket också ger en salig blandning förbipasserande. Om du åker hit på frukost ska du definitivt beställa frukostpaketet med valfri kaffe, nypressad apelsinjuice, croissanter, scones, yoghurt och färska bär. Mer franskt än så blir det inte.

Wild & The Moon

55 Rue Charlot, 75003 Paris

Vill du äta moderiktigt och samtidigt skymta en kändis eller två är detta definitivt stället för dig. Wild & The Moon har gjort ett samarbete med Louis Vuittons chefsdesigner Virgil Abloh, och det kan knappt bli trendigare än såhär. Köket är veganskt, ekologiskt och glutenfritt och du kan komma hit för både frukost, lunch och middag – eller om du har vägarna förbi och vill ta dig en kallpressad juice i farten som fransmännen gärna gör efter en sväng på gymmet.

Buddha Bar 

8–12 Rue Boissy d'Anglas, 75008 Paris

Om du inte oroar dig över vad saker och ting kostar så är detta ett måste innan du lämnar Paris. Denna Buddha Bar är den första i sitt slag – och den femstjärniga restaurangen finns numera att hitta i flera storstäder runt om i världen. Utöver den 8 meter höga Buddha-staty är inredningen här minst sagt flärdfull med otroliga ljusstakar och sammetstyger som dovt ramar in hela lokalen. Här serveras mat av högsta klass och menyn består av asian fusion med franska inslag. Kom i stämning innan ditt middagsbesök och sök upp spellistan Buddha Bar Paris på Spotify, restaurangen har gjort sig välkänd på sin unika musik och delar mer än gärna med sig av den.

Buddha Bar är inte bara en restaurang och bar, utan här finns också en hemlig väg in i Paris nattliv. Secret 8 by Buddha Bar ligger nämligen bakom en kuliss någonstans i restaurangen, och du måste be specifikt om att få komma dit. Väl framför dörren behöver du ett lösenord, som är svaret på en gåta som de lägger upp på sin Facebooksida varje månad. Lyckas du klura ut gåtan, får du komma in. Bonne chance!

Le Comptoir General

80 Quai de Jemmapes, 75010 Paris

Om inte Madeleine är området för dig och du istället söker något mer bohemiskt och eklektiskt ska du röra dig mot Place de la République och Le Comptoir General. I denna 600 kvadratmeter stora lokal som förr var en gammal lada, kan du hitta allt du minst anade skulle finnas samlat i en lokal i Paris. Med ett stort växthus som för samman de olika rummen i mitten och en inredning bestående av mystiska kistor, uppstoppade djur, afrikanska souvenirer och enorma ljusstakar är det här stället verkligen något unikt. Kom hit för drinkar eller helgbrunch – men boka i förväg då köerna fort blir långa och det enorma utrymmet trångt. Sitt runt små bort i udda fåtöljer, lyssna till jazz- och bluesmusiken som spelas och ät på enkelt asiatiskt porslin. C’est Le Comptoir General!

Le Clown Bar 

114 Rue Amelot, 75011 Paris

Med riktigt bra mat och vacker inredning där mycket bevarats från La Belle Epoque, är Clown Bar ett av våra favoritställen i Paris. Här serveras vällagad, samtida fransk gourmetmat som förändras i enlighet med årstiderna. Det serveras till mestadels naturvin, med stora valmöjligheter både på glas och flaska. Denna restaurang bör du boka några veckor i förväg för att få bord, och här serveras både lunch och middag. Matkritiker har kallat Clown Bar för ”den mest spännande restaurangen i Paris”, och vi kan inte annat än hålla med. Om du undrar var namnet och clownerna som inredningen består av med kommer ifrån, så ligger restaurangen i området The Cirque d’Hiver, som under 1900-talet var clownernas inofficiella mötesplats. Härifrån har du även nära till cirkusen (om du inte fått nog av clowner), men också Merci som shoppingdestination.

TIPS – Café gourmand 

Om du inte har beställt en café gourmand förut så kommer detta att bli en riktig game-changer för dig som älskar desserter. Café gourmand beställs efter maten, och kommer på ett speciellt fat med allt från 3–9 små desserter och en kopp kaffe. Det vill säga, är du i Frankrike behöver du aldrig någonsin ha beslutsångest kring vilken efterrätt du ska välja – du får ett smakprov på alla!

Publicerad: