Så får du till en vacker höstbukett

Att få till den där perfekta buketten kan verka enkelt, men är faktiskt svårare än man tror. Som tur är finns det knep att ta till för att lyckas skapa nyanser, textur och i slutändan en perfekt bukett. Här visar vi, tillsammans med experterna från Regeringsgatans blommor, steg för steg hur du ska gå tillväga för att få till din bukett.

 

Steg 1 – Gruppera

Gruppera

Det första steget är att skapa en bra överblick över vilka blommor du har att jobba med. Strukturera alla sorter var för sig så kan du lättare välja rätt och minska risken för att bryta någon kvist när du sedan börjar binda buketten.

 

Steg 2 – The center of attention

Center of attention

Börja alltid med den blomma som du vill ha i mitten, själva centerpiecen av buketten. I det här fallet använder vi oss av en hortensia, som är en relativt stor och fyllig blomma, vilket gör den till en naturlig hjälte i buketten. Omringa gärna mittpunkten med lite grönt, exempelvis eucalyptus och olivkvistar, som också ger en luftighet och struktur kring centrat. Detta gör också att de övriga blommorna inte skyms av mittenblomman, utan får eget utrymme att florera i buketten.

 

Steg 3 – Bygg ut

Bygg ut

Nu är det dags att lägga till alla de övriga blommorna du har för att bygga ut buketten och färdigställa den! Sätt dessa runt mittenblomman och sprid ut dem för att skapa luft och fyllighet. Var noggrann med att plocka bort alla onödiga blad och småkvistar från blommornas stjälkar för att förhindra bakterietillväxten i vattnet. På så sätt håller buketten längre, och blir dessutom snyggare. Ett bra trick är att tänka att inga blad ska synas inuti vasen, då är det enkelt att veta hur mycket man bör plocka bort.

 

Steg 4 – Detaljer

Detaljer

It’s all about the details! För att få till det där lilla extra kan du addera några grässtrån, i en exempelvis härligt röd höstfärg, för att få till vackra nyanser i din bukett. Nyanserna är viktiga för känslan i buketten, för även om man bara använder sig av färgtema rött är det fint att variera med olika typer av rött. Även texturen är viktig för att få till det där lilla extra, därför har vi använt oss av både “hårdare” tillskott som kvistar och spröt, och “mjukare” komplement, som rosor och krysantemum. Det är i slutändan ögat för nyans och textur som skapar den där perfekta känslan som en bukett kan ge.

 

Steg 5 – Bind

Bind

När du har fått ihop din bukett så som du önskar att den ska se ut, kan du binda ihop den med ett fint band ungefär på mitten av stjälkarna, eller strax under sista bladet.

 

Steg 6 – Snitta

Snitta

Nu är du nästan där, men för att buketten ska stå snyggt i vasen och hålla längre bör du snitta stjälkarna. Använd en mindre, vass kniv och börja med att kapa dem så att alla stjälkar har samma längd. Man kan antingen mäta här med vasen för att se hur långa de ska vara, alternativt kapa alla vid den kortaste stjälken för att försäkra sig om att varje blomma får lika mycket vatten. Snittytan får gärna gå ca 5 cm upp på stjälken, det är så de tar upp näring. Fyll sedan vasen med kallt vatten upp till ungefär bindstället, minst halvvägs upp stjälkarna.


Steg 7 – Placera

Placera

Nu när du har din vackra bukett kan du placera den i passande vas, så att buketten hålls upp på bästa sätt. Här kan man testa lika olika varianter, rund eller kantig, hög eller låg beroende på hur du har snittat och vilka typer av blommor du valt att använda. Eftersom vår bukett kretsar kring hortensian, som är rund, har vi valt en rund vas för att sluta cirkeln. Nu märks det också tydligt att de “hårdare” växterna behövs, så att inte allt får samma textur utan skapar istället en naturlig balans.

För att din bukett ska hålla sig vacker så länge som möjligt kan du hålla koll på snittytorna och efter ett tag snitta om och byta vattnet. På så sätt hjälper du dina blommor att ta upp näring längre.

Vår bukett innehåller
Hortensia (huvudblomma)
Krysanthemum
Rosor

Små dekorativa blommor:
Prärieklockor
Nypon

Grönt/färg:
Eucalyptus
Oliv
Grässtrån

Publicerad: