Träning för alla

Friskis & Svettis grundades 1978 och sedan dess har filosofin alltid varit att ge den som vill möjligheten att hitta lust till träning. Vi frågade Evelina och Stefan, som båda jobbar som PT på Friskis & Svettis City om sina bästa tips på hur du kommer igång med träningen.

Vad tror ni det är som gör Friskis & Svettis så populärt?

Friskis & Svettis är opretentiöst och tillgängligt! Om man inte känner sig så träningsvan upplevs nog tröskeln lite lägre för att ta steget in. Samtidigt har vi ett väldigt bra utbud av träning och hög kvalitet på våra träningsformer samt anläggningar. 

Vad är de vanligaste myterna om träning som inte stämmer?

Det finns många seglivade myter inom träning. Få saker inom träning är absoluta sanningar, då personers respons på träning är högst individuell, men här är några ”sanningar” som tagits ut ur sitt sammanhang:

 • Att man riskerar att få stor volym på sina muskler om man tränar med vikter.
 • Att man automatiskt är hälsosam för att man tränar regelbundet.
 • Att ett recept på träning eller kost passar alla individer.
 • Att man kan träna sig till en viss form på sin muskler.

Har du några tips till den som vill komma igång med träningen?

 1. Små steg

Börja med lite och lägg till lite i taget. Tar man små steg i den riktning man vill gå så hinner kroppens alla system att anpassa sig mot dom nya kraven man ställer och träningen blir mer hållbar och upplevs som en naturligt integrerad del av livet.

 1. Kontinuitet

I kombination med dom små stegen i rätt riktning så är det viktigt att man håller fast vid sin förändringar och där kan stora steg göra det svårare att bibehålla kontinuiteten när den ursprungliga  motivationen tynar i styrka. Den kontinuiteten kommer att vara en viktig nyckel för att få ett långvarigt och sunt förhållande till träning så att vi över tid kan fortsätta att bibehålla och utveckla kroppens olika system.

 1. Dina förutsättningar

Jobba utifrån där du är nu och inte utifrån där du vill vara sen. Så att säga, jämför inte ditt aktuella kapitel med någon annans novell. Om du tar små steg och behåller kontinuiteten så kommer du oundvikligen att närma dig det du vill uppnå med din träning.

Hur ofta behöver man träna egentligen?

Det beror ju väldigt mycket på vad man har för syfte med sin träning. Så länge träningen inte har ett specifikt prestationssyfte så kan träning ses som ett alternativ till och ersättning för att vi inte rör oss lika mycket i vår vardag i det moderna samhället. För att träningen skall klassas som hälsofrämjande så är dom allmänna rekommendationerna kanske överraskande höga, då det för vuxna är: fysisk aktivitet på måttlig intensitet i minst 150 minuter/vecka, ökar man intensiteten till högintensivt så rekommenderas 75 minuter i veckan samt att muskelstärkande fysisk aktivitet bör utföras minst 2 gånger/vecka för flertalet av kroppens stora muskler. 

Har du några tips på övningar man kan göra om man sitter vid ett skrivbord hela dagarna?

Som människor så påverkas vi ju lite olika av att sitta vid skrivbord hela dagarna, vilket gör att behovet av övningar kan se lite olika ut. Om vi ofta har händerna framför kroppen och på lite avstånd, så kan vi må bra av göra lite tvärtom. Axlar och bröstrygg kan ofta bli lite stela av att sitta länge så då vill man få igång rörelse och stärka axlar och bröstrygg. Säte kan ofta bli lite för inaktivt av mycket sittande. Listan på övningar som kan vara bra för det är:

 • Bakåtfällningar (t.ex. Kobran eller andra ryggextensionsövningar) så länge rörelsen tas ut i bröstryggen och inte i ländryggen.
 • Katt och Ko, för att få flera ryggkotor att bidra till rörelsen i ryggraden.
 • Marklyft för att skapa en stark bakre kedja
 • Face-pull med variationer för att öka rörlighet och kontroll av skulderblad och axlar
 • Axelpressar för att bygga ett starkt axelparti
 • Buttom-up pressar med Kettlebell för att bygga stabilitet i hela axelpartiet.​

Publicerad: