MOOD Art

Konst i MOOD

Vi tror att konst är en stor del av livet. Under utvecklingen av MOOD Stockholm fick därför galleriet Andréhn-Schiptjenko i uppdrag att ansvara för den konstnärliga gestaltningen. Syftet var att skapa identitet till platsen, och istället för ett komplement i slutskedet skulle konsten vara tydliga monument med koppling till omgivningen. 

 

Konstverken i MOOD Stockholm har valts ut med yttersta omsorg. Här finner du installationer, skulpturer och verk som säger något viktigt och intressant om vår nutid, samtidigt som de bygger vidare på historiska traditioner och klassiska gestaltningar. Ta dig tid att bli provocerad, inspirerad eller kanske bara konfunderad. Nedan kan du läsa mer om konstverken, konstnärerna, hans eller hennes tanke och teknik.

 

PRETTY VACANT AV CAJSA VON ZEIPEL

Atlas och Pippi Långstrump kan sägas bära på samma öde, egenskaper och karaktär som Pretty Vacant – vad de har gemensamt är den omänskliga styrkan. Atlas som dömdes att för evigt bära himlen på sina axlar och Pippi som utan ansträngning bevisar sin styrka genom att hissa upp sin häst i luften. Pretty Vacant står bredbent med något böjda knän och har hela byggnaden vilandes på sina axlar. Hon står förhållandevis nonchalant och avdramatiserat framför den ena entrén till MOOD.

 

Genom att utgå från tonårsflickan och genom att referera till en populärkultur avgörande för identitetsskapandet hos unga flickor och kvinnor laddar Cajsa von Zeipel sina till synes klassiska skulpturer med en ny kontext. Den stora skalan på hennes skulpturer anspelar på hur människor brukar porträtteras i offentlig miljö. Konsthistorien är full av skulpturer och monument, där män porträtteras i en heroiskt förstorad skala och den unga kvinnan har ofta traditionellt avbildas naken och förminskad. Pretty Vacant vänder denna klassiska hierarki genom sin skala och gestalt.

 

Cajsa von Zeipel är född 1983. Hon gick ut Kungliga Konsthögskolan 2010.

 

THOUGHT FORM (METAL, WATER) AV KATARINA LÖFSTRÖM

Att ha tillgång till rent vatten är ett mirakel. Katarina Löfströms eleganta och användbara skulptur understryker detta faktum genom att leka med vattnets infrastruktur. Genom laboratorie- och alkemireferenser i materialval och utförande skapas ett magiskt uttryck som också har en faktisk funktion. Verket har inspirerats av såväl konstnären Marcel Duchamp som interiörer från whisky destillerier.

 

Dricksfontäner, där medborgare ska kunna släcka törsten eller svalka sig, har varit en klassisk del av stadsrummet ända sedan antiken. Rent dricksvatten har varit ett tecken på finess och status, något vi som svenskar kanske inte alltid tänker på, vana som vi är vid att nästan överallt kunna slå på en kran och dricka rent vatten. Med en ökad miljömedvetenhet ökar behovet av ställen där man kan dricka rent vatten, helst genom att fylla på sin medhavda flaska istället för att köpa dyrt, buteljerat vatten. Stockholm hade under mitten av 1900-talet hundratals dricksfontäner på olika platser i staden. Idag är antalet endast 15 men med den nya skulpturen i Mood så läggs ytterligare en dricksfontän till dessa, och ytterligare en möjlighet ges att gratis och miljövänligt få släcka törsten.

 

Katarina Löfström är född 1970 och bor och arbetar i Stockholm. Hon gick ut Konstfack 1997 och har sedan dess arbetat och ställt ut sina verk både i Sverige och internationellt. År 2007 invigdes hennes permanenta ljusinstallation Coloratura i Uppsala Konsert och Kongress, ett ljusverk som visualiserar och är aktiverat av pågående ljudaktiviteter inne i byggnaden. För European Patent Office i München har hon gjort den permanenta ljusinstallationen Rosario.

 

SHOPPING BEYOND SHOPPING BEYOND SHOPPING AV ARVID WRETMAN

Arvid Wretmans konstverk består av två delar, en ljuslåda och en väggmålning. Båda konstverken förhåller sig till en omgivning inriktad på shopping och de svävar ut i en ny dimension där bilderna tjänar som inspiration för besökarnas fantasi.

 

Ljuslådan representerar natten. Natten är kall och en hel del osannolika shoppare har gett sig ut på uppdrag. Från en bergsby, med egen tunnelbanestation och fotobutik, promenerar en hårig man mot sin favoritaffär. På hans axel sitter en diamantduva. I ett hav av blommor och ädelstenar längtar en hund efter att bli upptäckt och i närheten blickar en sköldpadda förklädd till smörgås ut över landskapet. Under dem ligger små och stora ting utspridda, kanske finns där en ananaslampa eller ett klösträd.

 

Väggmålningen representerar dagen. Det är förmiddag och vårsol. Här går saker och ting lite på rutin. I det vänstra hörnet står Brick-Man och chillar. Från det högra blickar hans brorsa ut över bilden, gömd i en skräphög. Ett kärlekspar fotograferar en fjäril och en pappa instruerar sin son i sprej-teknik. Någon form av konstnärlig aktivitet pågår också strax till vänster om dem, men det är oklart vad denna Wizard of Style kokar ihop.

 

Arvid Wretman är född 1983. Han gick ut Kungliga Konsthögskolan 2011.

 

TRASH TO TREASURE AV SISSELA NORDLING BLANCO & HILDA TENOW BENULIC SAMT CUTE AGGRESSION AV JOHANNA EKSTRÖM OCH YULIIA VASHCHENKO

I MOOD District på sommargågatan Jakobsbergsgatan, fick AMF Fastigheter, ihop med Stockholms stad, idén att förvandla två grå och ogästvänliga trafikhinder till konstverk som skapar glädje och bidrar till att göra gaturummet mer inbjudande.

 

Trash to treasure av Sissela Nordling Blanco & Hilda Tenow Benuli

 

– Tanken var att förvandla grå betong till en färgglad skatt i gatubilden. Inspirerat av skräp vi hittat på gatan har vi skapat abstrakta former och mönster. På samma sätt som pärlor är bearbetad smuts, ser vi här färgglada former av det som ingen längre vill ha. Stilmässigt har vi velat fånga känslan av en stad full av liv och samexistens. Skarpt möter oskarpt, pastell möter neon, föreställande möter abstrakt. More is more.

 

Cute aggression av Johanna Ekström och Yuliia Vashchenko

 

– Vi vill med vår utsmyckning av trafikblocket vara med och skapa en glädjefylld, inbjudande stämning till gatan. Genom lekfulla, lättillgängliga färger och mönster vill vi att såväl barn som vuxna ska känna sig gladare när de går förbi eller befinner sig vid blocket. Motivet visar tigrar och leoparder som ilsket morrar åt varandra och visar klorna, men som i hemlighet känner kärlek för varandra.

 

MAMMA BARN AV SIRI CARLÉN

Som en del i konstfestivalen Wallstreet Stockholm 2022 skapade konstnären Siri Carlén skulpturerna Mamma Barn. De tre skulpturerna på gatan är tunga – de väger över flera hundra kilo. Tillsammans med de andra verken i kvarteret bidrar de genom sina oväntade färger och former, med värme, kreativitet och glädje till Jakobsbergsgatan som utsetts till sommargågata av Levande Stockholm. Skulpturerna ärfödda ur ett långvarigt projekt som startade med Siris examensarbete 2010. Då handlade projektet om att hitta tillbaka till lusten – och konstnären beskriver att dagens skulpturer är en frukt av detta;

 

– Jag har funderat mycket över mötet med åskådaren, både den som bara råkar gå förbi och den som aktivt söker sig till verken. Jag har försökt vara i leken, det mjuka snälla och roliga. Det är också just det jag tycker behövs och ofta saknar i en hård och kall stadsmiljö, säger Siri Carlén.

 

Siri Carlén är konstnär och illustratör, känd för sina målningar och illustrationer så väl som för sina färgglada och lekfulla skulpturer.