

Att ha tillgång till rent vatten är ett mirakel. Katarina Löfströms eleganta och användbara skulptur understryker detta faktum genom att leka med vattnets infrastruktur. Genom laboratorie- och alkemireferenser i materialval och utförande skapas ett magiskt uttryck som också har en faktisk funktion. Verket har inspirerats av såväl konstnären Marcel Duchamp som interiörer från whisky destillerier.
Dricksfontäner, där medborgare ska kunna släcka törsten eller svalka sig, har varit en klassisk del av stadsrummet ända sedan antiken. Rent dricksvatten har varit ett tecken på finess och status, något vi som svenskar kanske inte alltid tänker på, vana som vi är vid att nästan överallt kunna slå på en kran och dricka rent vatten. Med en ökad miljömedvetenhet ökar behovet av ställen där man kan dricka rent vatten, helst genom att fylla på sin medhavda flaska istället för att köpa dyrt, buteljerat vatten. Stockholm hade under mitten av 1900-talet hundratals dricksfontäner på olika platser i staden. Idag är antalet endast 15 men med den nya skulpturen i Mood så läggs ytterligare en dricksfontän till dessa, och ytterligare en möjlighet ges att gratis och miljövänligt få släcka törsten.
Katarina Löfström är född 1970 och bor och arbetar i Stockholm. Hon gick ut Konstfack 1997 och har sedan dess arbetat och ställt ut sina verk både i Sverige och internationellt. År 2007 invigdes hennes permanenta ljusinstallation Coloratura i Uppsala Konsert och Kongress, ett ljusverk som visualiserar och är aktiverat av pågående ljudaktiviteter inne i byggnaden. För European Patent Office i München har hon gjort den permanenta ljusinstallationen Rosario.


Shopping beyond shopping beyond shopping

Trash to treasure & Cute aggession
