Så hittar du den perfekta outfiten till sommarens bröllop och fester

Klänningar till bröllop och fest

Årets största festsäsong närmar sig med stormsteg. Men hur ska man egentligen tänka när man köper kläder till bröllopet eller festen? Ariane Aflalo, personal shopper i MOOD ger sina bästa tips på årets trender och hur du hittar den perfekta outfiten till festen.

Att hitta den perfekta outfiten till festen kan vara något av ett gissel. Antingen har du köpt något långt i förväg men när dagen väl kommer känns klänningen inte alls rätt. Eller så panikköper du något i sista minuten som du använder en gång och sedan aldrig mer. Vår personal shopper Ariane Aflalo har flera enkla knep för att göra mer genomtänkta och hållbara inköp.

Så väljer du rätt kläder till bröllopet

Klänning är alltid ett säkert kort på bröllop. I år är det framförallt de mer romantiska snitten med korsettliv och puffärmar som trendar – men gärna i neutrala toner som sand och beige. Ariane tipsar även om kostymen som ett bra och uppklätt alternativ till klänningen.

– Jag vill slå ett slag för kostymen, gärna en lite loose och coolare variant. Rodebjer har en jättefin kostym i färgen “Oyster” den här säsongen, som även kommer att vara användbar i höst. Jag tycker att man ska tänka lite smartare med sina inköp så att man får ett bredare spektrum och inte handlar engångsplagg, säger hon.

Blommigt set från Ida Sjöstedt
Blommigt set från Ida Sjöstedt.
Ariane Aflalo
Ariane Aflalo i topp från Ida Sjöstedt och kostym från Rodebjer.

Få fler valmöjligheter med ett set

Om du är bjuden på flera fester och bröllop med olika klädkoder under sommaren är matchande set ett bra alternativ. Med ett set kan du kombinera plaggen på flera olika sätt. Toppen och kjolen kan bäras tillsammans för en enhetlig look, men du kan även styla plaggen separat, till exempel en neutral kjol med en mönstrad topp och tvärtom.

– Jag brukar rekommendera set eftersom att det ger dig en mer funktionell garderob. Med ett set har du minst tre olika outfits. Möjligheten att kombinera plaggen på olika sätt gör att du får mer kläder för pengarna, tipsar Ariane.

Välj rätt material på festkläderna

Till bröllop och finare fester vill man ofta bära kläder i bättre material som exempelvis siden. På STHLM BLVD i MOOD hittar du det svenska varumärket Ahlvar Gallery som tillverkar fina set och klänningar i stretchig siden, som både håller sig släta och är bekväma att bära.

– Det kan vara bra att fundera en gång extra på materialvalet. På sommaren är det bra om plagget kan tvättas och är relativt skrynkelfritt, särskilt om du ska resa bort och behöver packa med dig kläderna. Där tycker jag även att Adoores klänningar är väldigt bra, de är i princip skrynkelfria, tipsar Ariane.

Så stylar du accessoarerna till festen

När det kommer till accessoarer tipsar Ariane om att genomgående välja en färg. Genom att matcha skor, väska och håraccessoarer skapar du en snygg enhetlighet till outfiten. En klänning, kostym eller ett set i en neutral färg blir enkelt mer intressant med accessoarer i en färg som poppar.

– En beige outfit blir väldigt fin med skor och väska i exempelvis guld eller rosa. På STHLM BLVD finns även många fina smycken med stenar i olika färger. Det blir en fin detalj till en monokrom outfit, säger Ariane.

Arianes 4 bästa tips för att hitta rätt kläder till bröllopet och festen

 1. Tänk på vad du ska bära under kläderna
  Mitt bästa tips när du letar efter en klänning till bröllop eller fest är att se till att du har rätt underkläder på dig när du provar plagget. Det ger dig en bättre bild av hur din outfit kommer att se ut. De flesta festklänningar kräver till exempel en hög trosa som gör att klänningen sitter snyggare.
 2. Investera i hållbara inköp av bra kvalitet
  Om du har en riktigt bra långklänning, ett snyggt kostymset och ett set med en fin topp och en lite kortare kjol så har du säkrat alla sommarens tillställningar.
 3. Ta med dig ett säkert kort
  Om bröllopet är på en annan ort är det bra att packa med sig ett säkert kort. Jag brukar alltid ta med mig en extra klänning som jag vet att jag trivs i, som backup, om jag skulle känna att jag behöver det.
 4. Välj skor efter location
  Undvik smala klackar om det är en grus- eller grästillställning. En bredare klack är oftast lite bekvämare och går inte sönder om du ska mingla på gräs eller grus.